O poveste cu domnițe și cavaleri Iancu de Hunedoara și Elisabeta Szilagyi

Iancu de Hunedoara este, probabil, ultimul mare cavaler cruciat, iar cronicile îl descriu ca fiind un om de statură mijlocie, bine legat, cu gât puternic, păr castaniu. Iancu s-a numărat printre comandanții militari veritabili, permanent în mijlocul oștirilor, dar pentru asta a fost instruit de cele mai fertile minți militare ale vremii. 

În calitate de cavaler, și-a oferit serviciile membrilor mai influenți ai clasei conducătoare. Prin influența lui Stephan Lazarević, prințul sârbilor din nord, și a lui Filippo Scolari, unul dintre cei mai buni soldați ai lui Sigismund, Iancu și-a găsit drumul spre curtea regală. Iar acolo a întâlnit-o pe Elisabeta Szilagyi, fiica unuia dintre camarazii săi de arme, căpitanul cetății de la Srebrenica, nobil care își avea originea în zona Sălajului și a vechiului comitat Solnocul de mijloc din Transilvania.

Iancu de Hunedoara se pare că întruchipa idealul cavaleresc. Elisabeta Szilagyi, contesă de Horogszeg, avea 20 de ani atunci și nu avea cum să nu se îndrăgostească de cel care îi fusese menit drept soț. Despre bărbatul ei, se spune că doamnele de la curtea regală erau extrem de supărate pe el, pentru că nu le acorda atenţie, fiind foarte loial soţiei sale.

Iar povestea lor este cu adevărat una cu domnițe și cavaleri!

Pe când era tânăr cavaler, Iancu de Hunedoara l-a însoțit pe regele Sigismund în Italia și în alte țări străine. Într-o paranteză fie spus, o legendă din secolul al XVI-lea, despre care se spune că ar fi fost lansată de Gáspár Heltai, susține că Ioan de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al regelui Sigismund de Luxemburg cu nobila Erzsébet Morzsinai, având un frate tot cu numele de Ioan. Duplicarea numelui era un obicei al vremii atunci când unul dintre copii avea tatăl diferit, acesta fiind sâmburele de adevăr al poveștii.

Și pentru că nu a încetat nicio secundă să fie un cruciat, un apărător al creștinismului și unul dintre cei mai aprigi luptători în numele lui, când era deja voievod al Transilvaniei, a încercat să impună în teritoriile românești de peste Carpați voievozi capabili să îi fie aliați în lupta împotriva necredincioșilor otomani. Prin alianțele create și mai ales prin geniul său militar, a înfrânt și a alungat oștile otomane care invadaseră Transilvania. De altfel, el spera chiar să îi alunge pe otomani din Europa și să salveze muribundul Imperiu Bizantin. Din păcate, cruciadele lui Iancu de Hunedoara, care au ajuns până în Serbia, Macedonia și Bulgaria, nu au avut rezultatul scontat.

Devotata lui soție, Elisabeta Szilagyi, i-a fost alături întreaga viață, inclusiv în finalul tragic de la Zemun, unde marele general s-a îmbolnăvit de ciumă și a murit în tabăra militară.

După moartea lui Ioan de Hunedoara, Elisabeta nu s-a mai recăsătorit. Legătura dintre ei era atât de strânsă încât soția ultimului conducător de cruciadă îl urma pe acesta pe câmpul de luptă, iar după bătălii, împreună cu doamnele sale de onoare, îi îngrijea pe răniți. A fost supranumită mulier heroica, datorită rolului și enormei influențe pe care le-a avut la acea vreme. 

Mai mult decât orice, însă, Elisabeta Szilagyi a avut un rol important în aducerea pe tronul Ungariei a fiului său, Matia Corvin. În fruntea unei numeroase armate, formată din veterani ardeleni și bănățeni din fosta oaste a lui Iancu, a ajuns la Buda pentru a-și răzbuna primul fiu omorât și a-l impune pe al doilea. Matei avea doar 16 ani, dar s-a dovedit unul dintre marii suverani, chiar cel mai mare rege al Ungariei, cum îl consideră unii istorici. 

Dacă ați fost la Cluj, nu se poate să nu fi remarcat monumentalul ansamblu statuar din Piața Mare, principala piaţă a orașului. Îl reprezintă pe Matei Corvin înconjurat de generalii săi. Matiaș Crai, cum îl alintă transilvănenii pe Matyas Kiraly, a condus Regatul Ungariei de la vârsta de 15 ani şi a murit în 1490. 

Regele Ungariei născut la Cluj! În timp ce mama sa era probabil în trecere, fie mergea spre soţul său, fie era un moment din acea etapă itinerantă a exercitării puterii în Transilvania. Nu există izvoare sau mărturii în acest sens, se știe însă că acea casă unde s-a născut Matei Corvin este primul obiectiv turistic din Cluj! 

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_de_Hunedoara

https://www.britannica.com/biography/Janos-Hunyadi

https://ro.wikipedia.org/wiki/Elisabeta_Szil%C3%A1gyi

Reportaje