Despre Noi

Despre vecinul maghiar de la parter – bun gospodar, dar parcă ușor ostil – despre unguroaica care vinde pâine în secuime – se zice că doar maghiarilor, sau despre cei pe care îi vezi în centru – manifestând, în 15 martie… nu prea știi ce să crezi.

La televizor ți se spune, cel puțin cu ocazia fiecărui conflict politic, că îți fac rău. Ai învățat și la istorie că antipatia dintre români și maghiari e veche de sute de ani și ca voievozii noștri “le beleau”, pe bună dreptate și cu fiecare ocazie, Regii. La serviciu, prin oraș și pe Facebook, mai zvâcnește, din când în când, vocea nedreptățirii reciproce. Până la urmă, realitatea ta imediată e nealterată – nici istoria trăita de oameni și nici cea scrisă de istorici nu-ți influențează, cu adevărat, ziua de mâine.

Războiul de 100 de ani se opintește, puțin, în anul centenar și incearcă să traga evidența de mânecă.

Românii și ungurii conviețuiesc în Transilvania de sute de ani și, în afara a trei dispute violente, adevăratul război a fost rece și s-a înscris între revoluția din 1848 și până la reinstaurarea administrației românești în Transilvania, în 1945. Însă, au trecut 100 de ani și de la 1 decembrie 1918, dată care continua să provoace reacții profund antagonice în rândurile românilor, respectiv, ale maghiarilor din Transilvania. 100 de ani în care ambele etnii au construit, mai mult împreună decât separat, România lui 2018.

Mutăm în planul centenarului așadar un proiect educativ, informativ care își propune să demonteze miturile legate de conflictul româno-maghiar și să genereze simpatie și interes față de specificul etnic și cultural al ambelor popoare; prin abordări serioase, factuale, dar și prin conținut mai puțin convențional, asumat de reprezentanți-reper ale mai multor generații și înclinări, trecem subiectul prin prisma percepțiilor și ne așteptăm să genereze suficient interes încât să amelioreze, cât de puțin, percepțiile negative.

*Disclaimer: nu credem ca vom afla, nici în urma acestui demers, al cui e, totuși, Ardealul; așteptăm însă opinii pe adresa redacției: 100@oszuta.ro

**proiect susținut de Fundația pentru școală
400486 Cluj-Napoca, Şoimului 24/A, România